Какво да правите и какво да не правите за успешно линеене

– от д-р Сара Диаш от Elite Pigeon Center Portugal

ЗАЩО ЛИНЕЕНЕТО Е ТОЛКОВА ВАЖНО

Сезонът на линеене е времето, когато гълъбите напълно сменят перата си, или трябва да бъде такъв, защото се случва да се сблъскаме с проблеми, които предотвратяват линенето, което не е нормално. Сега е моментът да променим бъдещето на гълъб, който не се представя добре поради непълно линеене. Има основна връзка между доброто линеене и състезателното представяне през сезона. Можем да започнем отново с добро линеене, дори ако сме имали лош сезон с този гълъб.

Ако нямаме добро линеене, не можем да очакваме добри резултати в бъдеще. Това е сигурно! Дори гълъбът да е добър гълъб, той може да бъде още по-добър, ако линеенето е перфектно, ако перата са лъскави, добре изглеждащи и здрави. Без тези няколко аспекта гълъбът не може да участва в състезания.

През това време много гълъбовъди са си дали почивка и понякога занижават грижите за гълъбите, но този период е много важен за следващия сезон. Ако гълъбовъдите знаеха това, щяха да обърнат повече внимание в бъдеще. Състезателният сезон е огледалото на миналогодишното линеене. Когато гледам някои гълъби през сезона и отварям крилата им, виждам, че линенето не е било успешно и това води до лоши резултати.

ЛИНЕЕНЕ И ЛЕЧЕНИЕ

В идеалния случай преди линеене трябва да направим някои тестове или третирания, за да сме сигурни, че гълъбите влизат в голямото линеене в перфектна форма. Ако гълъбите са болни през този период, линеенето няма да е пълно или перата няма да са лъскави и състезателният сезон няма да е добър. Всяко заболяване може да компрометира усвояването на хранителните вещества както в стомаха, така и в червата.

Програмата за линеене, както и другите програми за годината, е разделена на два етапа. Първият етап е подготовката за линеене, при която се уверяваме, че гълъбите нямат чревни глисти, кокцидиоза или трихомониаза.

Ако имаме възможност да направим изследвания, тогава можем да третираме според резултата. Ако не можем да направим изследване, тогава трябва да направим лечение на кокцидиоза, глисти и триомониаза с Ambronil, но като профилактика трябва да използвате Ambronil 5g в 4 литра вода, за да не повлияете на перата както при нормалната доза. При това разреждане (5g/4l) няма риск. 2-3 дни преди линеене и ако е необходимо лечение на трихомониаза дори по време на линеене, използвайте същата доза.
Разбира се, трябва да избягваме приема на лекарства. Ако има по-малко от 5% болни гълъби от ятото, можем да ги лекуваме индивидуално. Ако те не реагират на лечението в рамките на 4-5 дни, те трябва да бъдат елиминирани. Ако повече от 5% са болни, трябва да ги третираме внимателно, за да не компрометираме перата.

Енрофлоксацин, сулфамиди, димитридазол винаги трябва да се избягват, за да не се развият проблемни пера. Разбира се, ако имаме проблем, трябва да се консултираме с ветеринар.
Можем да използваме Tricoplus и Ambronil (5g/4l). Ронидазол е безопасно вещество, което може да се използва веднъж месечно. След това можем да поддържаме здравето на гълъбите с Tricogo и Sanocest. Тези продукти помагат в борбата с бактерии, гъбички и вируси.
Друг важен аспект, след извършване на третиранията преди или по време на линеене, трябва да дезинфекцираме гълъбарника, тъй като в него все още може да има яйца на глистите и кокцидиите. За да спрем повторното заразяване, винаги трябва да дезинфекцираме.

ЛИНЕЕНЕ И РАЗМНОЖАВАНЕ

Ако искаме да размножаваме, тогава линеенето ще се забави. Но ако говорим за гълъби, които се ползват само за разплод, няма проблем, защото можем да удължаваме периода на линеене колкото си искаме, но трябва да внимаваме, защото и размножаването, и линеенето консумират много енергия, минерали, витамини и аминокиселини и затова трябва да увеличете дозата на добавките, за да избегнете проблеми.
Ако говорим за възпроизвеждане на спортни гълъби, в Португалия например сезонът започва през февруари, подготовката започва през декември, линеенето трябва да приключи в края на ноември за началото на тренировките. Ако линеенето не приключи и започнем да тренираме, можем да компрометираме перата. Така че със състезателите не е добра идея да удължавате линеене.

ХРАНИ И ДОБАВКИ

В този период гълъбите изразходват много енергия. За това има важни нужди на организма на птиците, които трябва да осигурим. Гълъбите трябва да получават минерали, витамини, аминокиселини и добре балансирана храна. Минералите, витамините и аминокиселините са жизненоважни за развитието на перата. Ако тялото няма тези елементи, то не може да произведе добри, здрави и лъскави пера. Гълъбите летят с перата си. Ако нямат добри пера, не могат да летят добре.

Най-важната аминокиселина през този период е метионинът, който се съдържа във Vit Amino, Amino Forte и Sedo Plus. Тези 3 продукта са много важни и от моя гледна точка най-важни добавки в периода на линеенето. Те съдържат основните съставки и заедно с качествена храна осигуряват добро здраве и линеене.

Споменах Sedo Plus, Vit Amino, Amino Forte, които са много важни, Healthy Oil също е много важен за енергийния прием. По отношение на храните има много добри марки на пазара, просто трябва да изберем една, която съдържа добри семена, защото съставът може да е добър, но ако семената не са качествени не се постига очаквания резултат.

Повечето марки имат специални смеси. Обикновено се нуждаем от храна с висока енергия, много калории и мазнини, но всичко зависи от гълъбите. Ако говорим за възрастни, трябва да използваме смесите, предназначени за линеене. Но ако говорим за млади, трябва да използваме смеси, предназначени за размножаване, тъй като те се нуждаят от повече протеин от възрастните. Ако те вече не получават протеин, можем да компрометираме тяхното развитие. За доброто линеене трябва да имаме дневен план, добра подготовка, добра храна и чисто помещение. Трябва да се съобразите и с климатичните фактори – температура и влажност.

В заключение, за добро линеене трябва да обърнем внимание на първия етап, което означава да се уверим, че гълъбите влизат в голямото линеене в перфектно здраве, ако не, лекувайте възможни заболявания, преди да започнат да линеят. Във втория етап, същинското линеене, прилагаме добавките, които съдържат метионин, витамини и минерали. Заедно с добавките трябва да си осигурим добра линееща храна с качествени семена. Правейки всичко това ние увеличаваме шансовете си за следващия състезателен сезон.