Нека развъждаме гълъби, които имат „перфектна навигационна система”!!!

Много гълъбовъди все още се чудят кои гълъби да развъждат? Лесният достъп до информация изглежда не помага много. Красивите и атрактивни родословия грабват окото на купувача и „големите имена“ са по-привлекателни от всякога. Въпреки това и разочарованията са по-големи от всякога и твърде често „златната гъска” се оказва просто „обикновена гарга”.

И така, какво наистина трябва да има значение за гълъбовъдите? Какво трябва да търсим, когато купуваме гълъби? Преди всичко трябва да погледнем конкуренцията!!! Колкото по-голяма е била тя, толкова по-добре! Важни са не само броя участници в състезанията, но и кой е участвал в тях. Колко „големи имена“ има в тези класации?

Второ, трябва да погледнем семейството на победителя! Има ли други братя и сестри, които също са шампиони?

Трето, трябва да обърнем внимание на скоростта на състезанията и най-вече колко трудни състезания е имал гълъба! Когато се връща сам или пристига с ятото и има късмет.

Четвърто, трябва да разгледаме навигационната система на гълъба и неговото семейство. Все още няма консенсус за това как гълъбите „навигат“. Как знаят как да се върнат у дома? Има различни теории, но все още няма нищо, което да е потвърдено със сигурност. Вероятно това е набор от органи, които помагат при ориентацията. Но това, което знаем със сигурност е, че някои гълъби се ориентират по-добре от други, а има гълъби, които изобщо не могат да се ориентират!!!

Ето защо трябва да въведем този критерий при подбора при закупуване на гълъби! В колко състезания е участвал гълъбът? Колко е спечелил, колко пъти е бил сред първите и особено колко тежки състезания е имал, в които е пристигал сам. „Навигационната“ система вероятно се предава генетично и затова си струва да се разгледа.

Не забравяйте, че в състезанието всяка минута е от значение и няколко допълнителни секунди могат да ви направят победител! Ето защо трябва да оценим всеки аспект и да изберем правилния гълъб .

Късмет!!!