От излюпването до линеене всичко е свързано с внимание и планиране

Често виждаме как пилетата се хранят с остатъците от състезтелите или с по-евтина смес, само защото още не са навършили възрастта за полет. Това е дълбоко погрешно.

Пилетата трябва да се глезят, за да не им липсва нищо и да нямат проблеми с криви гърди и други състояния. Не е подходящо остатъците, които другите гълъби оставят, да се дават като храна за младите птици. Повече протеинови добавки като Protein Plus, витамини като Vit Amino, пробиотици като Biotics, натурални масла, съдържащи се в Healthy Oil, са особено полезни за хармонично развитие. Sanocest, добавен в питейната вода за унищожаване на бактерии и вируси, минимизира вероятността от инфекции.

Забелязах нещо друго. След приключването на полетите повечето гълъбари започват да хранят с евтина храна и занижават грижите за своите гълъби.

Тези гълъбари забравят, че през периода на линеене се полагат основите на успехите за следващата година. Отличното оперение ще покаже своите ползи по време на състезанията. Оперението, което не е оптимално, ще попречи на гълъбите в тяхната гъвкавост. Сега, когато спортът с гълъби се превърна в топ спорт, най-малките неща могат да доведат до голяма разлика в постиженията.

Има много пътища, водещи към Рим, когато става въпрос за грижа за гълъбите по време на линеене. Отправните точки трябва да бъдат доставянето на аминокиселини с достатъчно съдържание на сяра. Но не само това.

Черният дроб е максимално натоварен по време на линеене. Трябва да се произведе много „строителен материал”, за да бъдат новите пера качествени. Същевременно произвеждат и натрупват много отпадъци в организма. Следователно тези отпадъци трябва да бъдат изведени от черния дроб и бъбреците. Така оптимизирането на тези органи за линеене не е излишен лукс, а необходимост.

Всяко заболяване, което се появява по време на линеене, ще създаде големи проблеми в процеса на линеене и образуването на пера. Поради загубата на тегло по време на линеене, причинена от усилията, които тялото трябва да положи, понякога в гълъбарника се появява огнище на латентен паратиф. Есента е времето на годината, когато наблюдаваме най-много случаи на паратифоза. Това се дължи на периода на линеене, но и на факта, че инхибиторният ефект на различните дезинфектанти, които се прилагат по време на състезателния сезон, изчезва.

В моя собствен гълъбарник гълъбите получават добавки, богати на протеини и аминокиселини, като Protein Plus и Amino Forte, Sedo Plus за черния дроб, витамини и много добра храна.

Пробиотиците не липсват в седмичната диета, защото забелязах колко важно е здравето на червата и редовно използвам Detox Plus с Moor Active за детоксикация. Сега е моментът, когато гълъбите се нуждаят от най-много ресурси и най-много внимание от нас. Ако пропуснем този период, ще трябва да изчакаме една година, докато дойде следващата възможност за отлични резултати.

Успех и мъдрост! Състезанията се печелят първо с ума!
Мариус Тундук